Another world art project: Artists furnish a home on Mars | Recycling

THere’s a “Martian guitar” made from recycled pieces of wood and metal with a coffee-pot amp. A surprisingly comfortable chair, as well as a rug and curtains, were created from the canopy material type A Mars You may have used the landing vehicle. Bedding in sleeping pods was decorated with dyes from plants, while a ‘spray shower’ was made using bits of hose and garden watering sprays.

Over the past 10 weeks, Bristol residents have been involved in another global art project – to furnish A ‘Martian House’ embodied in gold and shiny on the harbor side of Bristol during the summer Only using recycled things and using them for other purposes.

A small capsule-like room with plants
The house took seven years to plan, and it involved space scientists, architects, engineers, designers, and schoolchildren. Photography: Adrian Sherat

The idea is to give a glimpse of what life might be like if a human colony were to be established on Mars, with limited living space, property and equipment — and perhaps encourage people to think again about how they would use limited resources on Earth.

“It’s an art project that uses real science and a place for people to be creative about how to live with resources, differently, we hope,” said Nikki Kent, one of the artists involved in the project. The second, Ella Judd, added: “The context of Mars makes people creative but it also limits what you can actually do. If you’re constrained, what things do you value, what do you invent, what do you make?”

The house itself took seven years to plan and buildan arduous process in which space scientists, architects, engineers, designers and students helped shape the basic two-story structure.

It is powered by solar panels and is designed to be able to withstand the environmental challenges facing Mars, such as temperatures of -63 degrees Celsius and exposure to radiation.

An orange room with different things including space suits.
The project asked people to think about how they would work with limited equipment, and encouraged them to think again about how resources on Earth would be used. Photography: Adrian Sherat

The upper level consists of compressed, inflatable, gold-plated foil that on Mars would have been packed with Martian regolith (soil). The basement – a pair of shipping containers – will be buried underground and includes two combined bedrooms with showers and a “Mars toilet”.

Since August, Bristol residents have been invited to make things to fill these little voids.

A retired engineer and music lover made the guitar. “He used things he found around his house,” Judd said. “Cut out of the old cupboard, the coffee pot, stuff like that.” If this musician ends up going to Mars, there’s a reasonable chance he’ll be able to repeat the exercise with discarded instruments for a Mars mission.

One participant learned to recycle paper and produced a deck of playing cards; Another clay made (using watchet soil on the Somerset Coast Where there are some similarities between geology and Mars) and pot modeling. Someone else made a bike that powered by a dynamo attached to a light and fan to create a breeze to remind the user of the earth’s wind.

A pillow in one of the bedrooms was stuffed with lavender and mustard seeds that could be grown at home and reminded the sleeper of the sweet smell of the earth. The second, perhaps less romantic, was stuffed with human hair. “Some people were really interested in what we have ourselves as a resource,” Kent said.

Another artist helped design wearable clothes in the capsule. “I just thought they didn’t have to be boiler functional suits,” Judd said. So the adult’s suit – which also turns into a sleeping bag – is made of beautiful fabric and the children’s suits are decorated with favorite toys, a bear, a plastic dinosaur and a picture of Superman.

Visitors had one last chance to go home this weekend before it was removed. The artists, who are based at Watershed’s Pervasive Media Studio, hope to tour the upper section around the UK while, appropriately, the lower section will be recycled.

It will be moved to Scotland and converted into children’s living quarters for a family that needs more space. “They said they’d use every last nail,” Kent said. “It’s nice to think that it will continue to serve a really useful purpose.”

Leave a Comment